Er komen steeds meer e-woningen bij. Dit soort woningen heeft geen gasaansluiting en wekt eigen energie op. Sinds 2018 zijn nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten op het aardgasnetwerk. Tot 2050 moeten bestaande woningen overschakelen. Iedereen krijgt dus met deze verplichting te maken.
Uitstoot van broeikasgassen
De uitstoot van CO2 (broeikasgassen) heeft een negatieve invloed op het klimaat. Door opwarming van de aarde smelten de poolkappen en stijgt het waterpeil, ook in Nederland. Om de klimaatverandering een halt toe te roepen zijn er verschillende plannen op tafel gelegd.
De landbouw wordt hard aangepakt. Deze branche brengt 16 % van de totale CO2 uitstoot met zich mee. Er is ook aandacht voor binnenlands verkeer, dat voor 19% verantwoordelijk is voor broeikasgassen.
Andere sectoren die aandacht verdienen zijn de industrie (32%) en elektriciteitsopwekking (20%). Huishoudens hebben ook een aandeel in de CO2uitstoot, namelijk 13% van het totaal. Dat kan en moet minder. Wanneer iedereen zijn steentje bijdraagt heeft onze aarde weer toekomst.
Gasloos bouwen vanaf 2018 verplicht
Voor bedrijven maar ook voor particulieren is het sinds 1 juli 2018 verplicht om gasloos te bouwen. Een woning of kantoor mag niet meer worden aangesloten op het gasnetwerk. Om het gebouw toch te kunnen verwarmen zijn er meer dan voldoende alternatieven. Dit zijn elektriciteit, aansluiting op het (gemeentelijke) warmtenet, biogas of groen gas.
De verplichting tot gasloos bouwen geldt ook in België. In Duitsland worden juist steeds meer woningen op aardgas aangesloten. Een kwart van de Duitse huizen wordt verwarmd middels propaan, brandolie of steenkool. Deze fossiele brandstoffen brengen meer vervuiling met zich mee dan aardgas. De Duitse overheid geeft subsidies op energiebesparende maatregelen.
Normale woning omschakelen naar e-woning
Een e-woning is het huis van de toekomst. De interesse in duurzaam bouwen of een bestaande woning verduurzamen is flink toegenomen. Dit heeft niet alleen met aandacht voor het klimaat te maken, maar ook met de stijgende energieprijzen. Daarnaast wil bijna iedereen energie onafhankelijk zijn.
Middels een (hybride) warmtepomp verwarm je de woning op een gasloze en milieuvriendelijke manier. De stroom die een warmtepomp nodig heeft wek je op middels zonnepanelen. Als alternatief of ter aanvulling zijn er de houtkachels en pelletkachels.
Het helpt om de bestaande woning goed te isoleren. Denk ook eens na over ventilatie met warmteterugwinning en koken op inductie, keramisch, halogeen of elektrisch. Dit zijn de eerste stappen naar een e-home.
De voordelen van een e-woning
Het bouwen van een e-woning is iets duurder, maar zal in de toekomst juist weer goedkoper worden. Ook verduurzamen van de huidige woning brengt extra kosten met zich mee. Aan de andere kant betekent dit een flinke besparing op de energierekening. Daar komt nog bij dat er veel minder CO2-uitstoot plaatsvindt. Nog een voordeel: e-woningen hebben een hogere marktwaarde.
In plaats van zelf alles te bekostigen is het ook mogelijk om bepaalde apparatuur maandelijks te huren. Haal het beste uit een duurzaam huis zonder hoge investeringen.
Subsidie op energiezuinig (ver)bouwen
Veel gemeenten en provincies hebben subsidiepotjes voor het energiezuinig bouwen of verduurzamen van de woning. Dit betekent een subsidie op warmtepompen en zonneboilers, en soms ook op zonnepanelen. De spelregels verschillen per gemeente. We adviseren om vooraf bij de gemeente na te vragen of er recht is op een landelijke of lokale subsidie.
Energieneutraal huis laten bouwen
Een e-woning vraagt om een investering maar hoeft niet duur te zijn. Middels slimme inkoop is het mogelijk om energieneutraal te (laten) bouwen zodat de belasting op het milieu zo laag mogelijk is. Een e-woning door ons laten bouwen? Neem voor meer informatie contact op.
Comments are closed.